10 Ocak 2007

... haydi çocuklar , Ay'a ...

Jerusalem Post ve Yediot Ahranot gazeteleri, İsraillilerin peynir-ekmek gibi ayda arsa satın aldığını yazdı. İsrail'deki 'Ay emlakçısı' Crazyshop'un sözcüsü Tom Wegner'a göre satışların başladığı 2000'den beri 10 bin İsrailli Ay'da mülk sahibi oldu. Bunlardan 1000'i, NASA'nın 5 Aralık'taki Ay'da üs inşası kararı sonrası arsa aldı. Dünyada satılan 40 milyon kilometrekarenin yüzde 10'u İsraillilerin eline geçti. Arsaların hektarı 120 dolardan satılıyor. Wegner, bu ilgiye "Bazı İsrailliler, Ay'da arsa almanın torunları için iyi yatırım ve orijinal bir hediye olduğunu düşünüyor" izahatı getirirken, Crazyshop'un CEO'su Daniel Yaron, şöyle diyor: "NASA'nın 2020'de güçlendirilmiş uluslararası üs kurma kararından sonra insanlar mülklerin birkaç yılda çok değerleneceğini düşünüyor. Şu anda bu arsayla yapılacak bir şey yok ama ileride olabilir. 70 yıl önce biri 'İsrail'de arsa satın al' deseydi 'Neden alalım ki' yanıtı verilirdi. Bu bir basiret meselesi." 1967’de BM üyeleri tarafından imzalanan bir antlaşmaya göre hiçbir ülke dünya dışındaki gezegen, gök cismi ya da yıldız üzerinde hak iddia edemiyor. 1984’te yapılan Ay antlaşmasında da aynı gerekçe yinelendi. Ancak, bu antlaşmaların hiçbirinde “özel sektörün ya da kişilerin böyle bir hak iddia edemeyeceğine yönelik” madde yok . Yani bir ülke ayda arsa sahibi olamaz ama bir insan olabilir. Bunu göze alan şirketler ayda arsa satmaya 20 yıl önceden başladı.
Güneş Sistemi'ni mülkü yapan adam . . . . Ay arsası fiyatlarının ABD'nin uzay programındaki ilerlemelere paralel olarak yıllar içinde fırlaması bekleniyor. Crazyshop satışları Amerikalı Dennis Hope adına gerçekleştiriliyor. Hope, başkasının üzerinde kayıtlı değilse ve itiraz eden yoksa bir gayrimenkulün kendi üzerine kaydedilebilebileceğini öngören uluslararası yasanın boşluğundan yararlanarak 1970'lerde dünya hariç tüm gezegenleri adına kaydettirmiş. Satıştan sonra mülk sahibine bir tapu ve arsanın fotoğrafla çekilmiş haritası veriliyor. BM Yıldızlar ve Gezegenlerarası Boşluk Anlaşması, devletleri uzayda arsa ticaretinden men ederken şahıslara yasak getirmiyor.
¤ Farklı kaynaklardan bu konudaki yazıları koydum. hayır kimin ayını kime satıyolar, ben de gok cisimleri için hak talep edebilir miyim gibi sorular geliyor aklıma en başta. çok değerlencekmiş ilerde krater kenarları falan ;p bi de ayın bir yüzü dünyaya bakıyordu sadece falan. çok karmaşık işler yahu bunlar , alsak mı ki ucuzken? :) alalım etrafını çitlerle çevirelim ya da mütahite verelim 1 dükkan 2 daire falan yeter bize eheueh ama olay pek ilginç değil mi??