27 Ağustos 2006

... bir gezegenin dramı ...

gecen gunlerde ogrendigim bir haber beni derinden etkiledi sizi de etkiledi mi bilmem ama detaylar için buyrun "plutonun" son halini:
Çek Cumhuriyeti nde bir araya gelen bilim adamları, uzun tartışmaların ardından Plüton’un "gezegen" statüsünden çıkarılmasına karar verdi. Böylece Güneş Sistemi’ndeki gezegen sayısı 8’e indi. Plüton için "cüce gezegen" tanımı getirildi.
PRAG’da 14 Ağustos’ta toplanan bilim adamları, Güneş Sistemi’nin dokuzuncu gezegeni Plüton hakkında son kararı verdi: "Plüton artık gezegen olarak tanımlanamaz...";/Uluslararası Astronomi Birliği’nin toplantısına katılan saygın bilim adamları, uzun tartışmaların ardından "gezegen" tanımının ne olduğu üzerine anlaşmaya vardı. Yeni tanıma göre kendine ait net bir yörüngesi olmayan Plüton, artık gezegen olarak kabul edilmeyecek. Plüton’un yörüngesi, Neptün’le belirgin biçimde kesişiyor. 1930’da keşfedilen Plüton’un gezegen sıfatının geri alınmasıyla Güneş Sistemi’ndeki gezegen sayısı 8’e düştü. Güneş Sistemi’ndeki gezegenler artık şöyle sıralanıyor: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.Eğer Plüton, gezegen olarak kabul edilseydi, Güneş Sistemi’nin dışındaki "Kuiper Kuşağı"nda yer alan ve Plüton’dan daha büyük bazı gök cisimleri de gezegen statüsüne alınacaktı. Böylece gezgen sayısı 12 olacaktı. Bilim adamlarının yeni "gezegen" ve "cüce gezegen" kavramları şöyle:
YENİ GEZEGEN TANIMI Kendi çekim kuvvetinin etkisiyle yuvarlaktır.Güneş’in etrafında döner.Yörüngesi diğer gök cisimlerinden arınmıştır.
CÜCE GEZEGEN TANIMI Kendi çekim kuvvetinin etkisiyle yuvarlaktır.Güneş’in etrafında döner.Yörüngesi diğer gök cisimlerinden arınmamıştır.Uydu değildir.

çentik : pluton gezegen olsa da olmasa da biz onu gezegen oldugu için değil , asil duruşu ve güneşten uzak özgür takılışı için sevmiştik. bu gezegen tartışmaları bizi bu sevdadan alıkoyamaz ;p
çentik 2 : uzaya karşı hakkaten ilgim ve de bilgim fazladır , uzay havadisleri ilerde devam edecek

12 yorum:

Adsız dedi ki...

önceden bilseydim plütonla bu kadar ilgili olduunu.. bişiler yapardık be orçun:P
ha-ha.
nolduu bu konuda hiç espri yokk? tıkandın mı eheueh

orçay dedi ki...

plütona gram saygın yoksa gunes sistemine olsun bee , içinde yaşıyosun ayıp ayıp ;p

Emir Bey dedi ki...

millet cahil işte plüton nedir ki deyip geçiyorlar ben de değinecektim bu konuya ama madem sen yazmışsın bir iki cümleyle senin linkini vereyim iyisi mi :))

Elsa dedi ki...

ohaa walla okumak zor ve sıkıcı geldi o derece.

orçay dedi ki...

brz uzun ama akıcı, insan uzayı sevdi mi gerisi gelio zaten ;p

asdfgh dedi ki...

Plüton'a kalkan eller kırılsın!
Cüce müce ben de severim onu.

Adsız dedi ki...

yürü be Elsaaa!!!

orçay dedi ki...

emir bey "Peşine 15-20 bilim adamı takan herhangibiri ya gelip de "Abi sen insan değilsin biz oy birliği ile karar aldık, insanlıktan çıkardık seni." derse ne olacak?" demiş.
elsa ve lavendern duyarsızlıklarına en guzel cevap ;p

Adsız dedi ki...

aaa terbiyesziler çarpılacaksınız, elin gavurdan bile öte cansız gezegeniyle yüce yaratık insanı bir tutuyorsunuz. olcak şey mi ayol.

orçay dedi ki...

öle de yücelik(buyukluk) bizde kalsın , öle brujuva deyimler kullanmayalım , plutonumuzu sevelim ve koruyalım di mi elsa ;)

asdfgh dedi ki...

arada kaynamışım..

orçay dedi ki...

hayır kaynamadın ! sen de bizdensin ;p