01 Temmuz 2009

Tüyolla

orçay ahkam kesme merkezi gururla sunar - - - bütsüz bi insan nası olunur? işte sınav için tüyolar . . .
öncelikle uzun bi aradan sonra yazı yazmanın mutluluğunu sizinle paylaşmak isterim ki mutluluklar paylaşıldıkça artar. bu suskunluğun ardından gelen yazı ukalaca ve "ulan adam sınıfı geçmiş tabi, rahat rahat ötüyo artiz" nidalarına sebep olabilir. fakat bu yazıyı hem bazılarına belki yardımcı olur hem de tecrübelerden çıkarılan derslerin bi derlemesi olur diye yazıyorum. aslında yazasım olduğu için yazıyorum da. yazı biraz tıbba yönelik gibi dursa da her bölüme uyarlanabilir sanırım. her neyse..
şimdi dikkat edilecek noktaları gözden geçirmeye başlayalım.
1- herkesin bildiğini bil.. bu konu çok söylenen bi laf olsa da bir kez daha belirtmekte yarar gördüm(yani bana ait bi laf değil ;p) doğru bi laftır. herkesin bildiğini kesin bil. sonra üzerilerine başka şeyler de öğrenebilirsin. ama bildiğin temel şeyler seni kurtarır.
2- derslere gir.. bütün derslere girmeye çalış ki neler anlatılmış olduğunu az çok bil, ipin ucunu kaçırma. derste uyusan da gir yani. evde uyumaktan daha yararlıdır ;p not almayabilirsin. aslında derste hocanın önemli dediği noktaları da iyice not al, elinde not varsa yıldız takımlarıyla donat o bölümü.
3- pratiklerdeki mühim kısımları iyi belle.. pratikte kağıda küçük notlar alırsın, orada geçen hususlar derste hocanın önem verdiği yerler gibi mühimdir.
4- verimli çalış.. geldik civcivli bi bölüm olan günü gününe çalışma durumuna. her sene başında kendine "ulan bu sene günü gününe çalışıcam" şeklinde yeminler etme. gerek yok.ha çalışabilirsen çalış tabi de bu bi ekol meselesi, sonradan olmuyor ;p son haftalarda hızlı ve konsantre çalışmak çok önemli benim bahsettiğim stilde. ama yumurta kapıya dayandığı için "çalışamıyorum yaaa off puff" haykırışlarının esamesinin bile okunmaması lazım yoksa bütün kapıları açılıverir şaşar kalırsın ;p gerçi sınav yaklaştığı için yusuflar insanı "çalışamıyorum"dan ziyade konsantreyi arttırıcı yöne kaydırıyor. hızla ve bi konu üzerinde uzun süre durmadan çalışmak çok önemli. uzun süre bi konuda durursan bil ki konsantre olamıyorsun ona, hemen geçiver sonra bir daha bakınca anlarsın. ha bi de şuna değineyim. "hiç çalışmadan geçtim abi yaa"lar sizi yolunuzdan çıkarmasın. siz çalışın. işiniz bu sonuçta heheh. çalışmaya başlayacağın günü iyi planla ve o gün sıkı biçimde başla. günlük, kısa kısa, sınav yaklaşıyor baskısıyla of puflayarak çalışmanın bi anlamı ve kalıcılığı olmayacaktır. çalışmadan geçen günleri "mm çalışsam mı ki"lerle boş geçirmek yerine iyiy bir plan yaparsan, çalışmadığın günlerde çalışacağın günler için güzel moral depolarsın. böylelikle pleysteyşınından, sinemandan, birandan, barından kısmamış olursun :D ders çalışma periodu öncesi eğlenmek iyidir. bi de ek olarak eğer o günkü amaçladığın yeri halletmişsen, aralara kaçamaklar koymak makuldür. iyice abanayım yahu bitsin erkenden hepsi demeye gerek yoktur. tabi sınav arifesine denk gelmemek koşuluyla. o iyice yakın 1-2 gün sınava konsantre olmak daha yeğdir.
5- ders notlarına güven.. kendi notlarını alan insanlar da iyidir tabi ama doğru ders notuna güvenmek de kafidir. bütün ders notlarına abanmak da bi o kadar gereksizdir. doğru ders notunu seçmek de derslere girip-yani 2. kural- az çok fikir edinmiş olmakla sağlanabiliyor. slaytlardan yola çıkarak da mühim bölgeler anlaşılabilir. aslında slaytlar ve ders notları kraldır :D
6- altlarını çiz.. bu altlarını çizerek oku anlamına gelmesin. önemli yerlerin altlarını kendi seçtiğin güzel bi renkle çiz. o zamanki ruh haline göre renk değişebilir, dikkatini toplayacağın renkler iyidir. ama coşup hepsinin altını çizmeye kalkma. seçici ol. mühim yerler şu renk, daha mühimler bu renk, en mühimler ise bu renk gibi çeşitlemeler de akıl karıştırıcı olacaktır, gerek yok. daha önce çıkmış ya da üzerine düşülen konuları çerçevele-yıldızla. orayı bi cümbüş alanına çevir.
7- aralarda kahve iç, çikolata atıştır. pharmaton kullan.. kahve bilindiği üzere konsantreyi arttırır. uykuyu açar. yanında çikolata, gofret gibi -ki özellikle sevdiğimiz bi biskrem, bi snickers olabilir- gıdalar da enerjimizi artırır, dersteki mutsuzluğu kırabilir. pharmaton benim kullandığım uğurlu bulduğum bi vitamindir. herkes farklı bi vitamin kullanabilir ama bu bi ayrı gelir bana. şimdi burdan övmeyeyim bu maddeyi ama yüz yüze gelelim, o zaman anlatayım ;p bi multivitamin kullanmak, ders çalışma dönemimizdeki meyve sebze yiyemeyişimizi dengeleyerek metabolizmamızın çatlamasını önler.
8- sözlü tüyoları.. sözlüye girecek hocanın konularını ve sormayı sevdiği kısımları iyi bil. zor bi hoca olursa ümitsizliğe kapılma. bu sözlüler daha zevkli geçer. kaybedecek bir şeyin yoktur. moralli olup bilgine güvenmen, kendinden emin olman ve bu duruşu sergilemen yeterlidir. kendinden emin olurken hocayla iddialaşmaya girmemek gerekir tabi. hoca eğer seni yanıltmaya çalışıyorsa bunu 1 kez dener. eğer 2. kez "emin misin, bi daha düşün" diyorsa o konuda çok diretmemek lazım. dediği gibi bi daha düşünmek hoş olur ;p klasik olan "bilmiyorsan, mm bakmıştım ama hatırlayamadım, de" sözü de güzeldir, kullanılır. sonuçta atarsan ve tutmazsa, 2 konuyu bilmediğin ortaya çıkar. tabi tutarsa işler değişir. bazen bu kumar oynanır da abartmamak gerek. sözlü iyi bir sahnedir. bilgini güzelce sunmaya çalışmak gerekir. gelen soruları bilmiyorsan bildiğin yerlerden yola çıkarak sesli düşünme metoduyla alt metinde "bakınız ben bunları bunları da biliyorum" mesajı vermek güzeldir. çok uç noktalara da kaymamak gerekir, şovu hakim olduğun konu üzerinden yapacaksın ve bu yüzden bi gazla uzak diyarlara açılmaya, riske girmeye gerek yoktur. çok emin olduğun konuda sağlam bi şekilde savunma yapman-saygıda kusur etmeden tabiki-, sana artı olarak yansıyacaktır. hocanın yönelttiği sorunun cevabı olan extrem bi bilgiyi bilmek de büyük bi artıdır. fakat bunlar çetin geçen sınavlarda, temelleri bilemeyince oluşan yan yollardır. sözlüde bi kaç soru bilemeyince yıkılmamak ve sözlünün devam ettiğini, düşününce hatırlanabilecek yerlerin olduğunu unutmamak gerekir. yani arka arkaya gelen yumrukların sonucunda-özellikle zor hocalardan gelen darbelerdir bunlar, guardını alamazsın- havlu atmamak bizi mutlu sona ulaştırır.
vee bi bakmışsın, başarmışsın. bunların yanında şans da önemli tabiki. ama şans moralli olmakla geliyor gibi görünüyor. karşımıza çıkan negatife çekilebilecek durumların sonucunda teslim olmamak gerekir. bunlar çoğunlukla göreceli negatif olup, kendi hoşumuza giden yanları olabilecek konulardır.
orçay öğüt verme, ahkam kesme, her şeyi ben bilirimcilik oynama merkezinden şimdilik bu kadar. şimdilik bu kadar demem, daha sonra da böyle olacak anlamına gelmesin. zira ben tırstım kendimden, böyle biri değilim ben, ne içirdiniz bana, nerdeyim ben . . . ;p

4 yorum:

Emir Bey dedi ki...

vay vay derim başka da bir şey demem

orçay dedi ki...

hey gidi vay

Adsız dedi ki...

bırak ya içindeki canavar ortaya çıkmış. bu arada ben de pharmaton kullanır sever yutarım, moral verio hiç olmadı. başarımın sırrı :p

orçay dedi ki...

farmaton forevır